İngiliz haritacı ve oymacı John Spilsbury’in 1760 yılında geliştirdiği ve ülkeleri yerleştirme tarzındaki eğitim aracı yıllar içerisinde gelişti, tüm dünyada yaygın bir şekilde oynanan bir oyun haline geldi. Zaman içerisinde değişiklik ve çeşitlilikler gösteren oyun ülke haritaları ile sınırlı kalmayıp resim, harf, rakam şeklileri oynanmaya başlandı.
1930 ekonomik kriz sonrasında beklenmedik bir şekilde popüler oldu. Bu popülerliği alternatif eğlencelerin kriz nedeni ile ulaşılamaz olması ile izah edildi. Artık birçok evde oynanmaya başlayan yapboz oyunu daha da çeşitlendi.
İlk dönemlerde tahtadan yapılmıştı. İlerleyen dönemlerde yapboz yapımında kağıt, karton, metal, plastik gibi malzemeler de kullanıldı.
Farklı parça sayıları ve değişik zorluklarda yapbozlar geliştirildi. Sadece düz bir platformda kalmayıp üç boyutlu türleri de yapıldı. Her yaş ve kültüre uygun şekilleri geliştirildi.
Elektronikteki gelişme ile bilgisayar ve mobil cihazlara adapte edildi. Böylece elektronik ortamda oynanan oyunlar arasına girdi.