Azure Data Studio

Azure Data Studio

Azure Data Studio(ADS), Microsoft Sql Server Management Studyo(SSMS) yerine kullanılan bir programdır. ADS ile SSMS arasında bazı farklar vardır. En önemli fark ADS’nun farklı işletim sistemlerinde(Windows, macOS, Linux) kullanılabilir olmasıdır.

        Azure Data Studio(ADS),  Microsoft Sql Server Management Studyo(SSMS) yerine kullanılan bir programdır.  ADS ile SSMS arasında bazı farklar vardır.  En önemli fark ADS’nun farklı  işletim sistemlerinde(Windows, macOS, Linux) kullanılabilir olmasıdır.
        Kurulum sonrası ilk bakışta SSMS’de bulunan birçok özelliğin bu uygulamada olmadığı göze çarpar. SSMS’ de veritabanı listelerinde sağ tık ile açılan menüler yenine sadece refresh menüsü görüntülenmektedir. Bu kullanıcı yönünden bir hayal kırıklığıdır.
        Çözümler eklentilere ve sql kodlarına bırakılmıştır. Eklentiler ve sql kodları kullanılarak SSMS’deki  tüm işlemleri n yapılması mümkün olacaktır. Ancak bu sql bilgisi gerektirmektedir. Eklenti ve sql ile uğraşmak istemeyenler için SSMS kullanımı daya iyi bir seçenektir.
        Database Administration Tool Extensions for Windows eklentisi ile SSMS’ de alışık olunan birçok menüyü getirmektedir.
        SSMS’de Tablo üzerine sağ tıklama ile açılan menüde Select Top 10, Edit Data, Desigin ve Refresh ADS’de yerini korurken delete ve rename menüleri kaldırılmıştır. Bu fonksiyonlar ancak SQL kodlar ile gerçekleştirilebilmektedir.


Yeni Kullanıcı Ekleme
        Security altında logins elemanına sağ tıklama ile oluşturulabilen new login kaldırılmıştır. Bu fonksiyon da sql kodlarına bırakılmıştır.
        SSMS kullanımı ADS’ den daha avantajlıdır. Ancak Windows dışı platformlarda kullanılacaksa veya kod ile işlem yapılmak isteniyorsa tercih edilebilir. ADS eklentileri sql kodlamaları sayesinde kullanıcılara esnek bir kullanım sunmaktadır. 
Referans:
  • Azure Data Studio 30.04 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Son Erişim 30.04. 2022



Yorumlar: