Anne ve Babaya Göre Çocuğun Boyu

Erkek  Kadın

Formül:
kadın: [(Anne Boyu + Baba Boyu - 13)/2] ± 8.5
erkek: [(Anne Boyu + Baba Boyu + 13)/2] ± 8.5

 Hamileliğin başlamasından itibaren ebeveynler doğacak çocuklarının özelliklerinin ne olacağını düşünür, merak eder ve tahminler yürütür. Tabii ki ilk arzu edilen sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Ancak cinsiyeti, saç rengi, göz rengi, boyu, kilosu da merak edilenler arasındadır.

çocuk boyu hesaplama

 Tüm özellikler için anne ve babaların fiziklerine bakarak tahmin yürütmek mümkündür. Ultrasonun tanı aracı olarak devreye girmesi ile doğacak çocuğun cinsiyeti, sağlığı ve ölçüleri hakkında bilgi edinilebilir. Doğumdan sonra merak edilen özellik öğrenilmiş olur.

 Birçok özelliğini öğrendiğimiz bebeğin erişkin olduğunda boyu ne kadar olacak sorusu halen yanıt bulmuş değildir.

Çocuğun Gelecekteki Boyunu Hesaplama

 Çocuğun gelecekteki boyunu tahmin etmek için anne ve babanın boylarını bilmemiz gerekir. Anne ve baba boyuna göre çocuğun boyunu hesaplamak için bazı formüller kullanılır. En popüler olan santimetre cinsinden anne ve baba boyunu toplayıp, erkekler için 13 eklemek, kızsa 13 çıkarmak ve elde edilen rakamı ikiye bölmekle ulaşılan sonuçtur. Ulaşılacak boy bu sonucun 8,5 santimetre üzerinde veya 8,5 santimetre altında olabilir.

 Örnek olarak annesi 170cm, babası 180cm boyunda olan bir erkek çocuğun tahmini erişkin boyu: (170 + 180 + 13) / 2 = 81,5 ± 8.5 cm. Olacaktır. Yani çocuk erişkin yaşta en az 172cm. en çok 190cm. olacağı tahmini yapılabilir.

Ulaşılacak Boy Tahmini Her Zaman Doğru Mu?

 Yapılan hesaplama bir tahminin ötesinde değildir. Görüldüğü gibi yapılan tahmin de çok geniş bir aralık olan 8,5 cm bir sapma payı ile verilebilmektedir. Büyüme hormonu ile ilgili hastalıklar, büyüme çağında oluşan kronik hastalık, kullanılan bazı ilaçlar, psikolojik travmalar ve beslenme yetersizliği gibi birçok etken tahminlerin tutmamasına neden olabilir.


Referans:
  • Çocuklarda Boy Uzamasına Engel Etkenler, 19.11.2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi 19.11.2021
  • HarmsD,SharfJ:memorix Pediatrics,Chapman Hall,1996,p249.